Wednesday, August 22, 2012

Sahabat :)

Assalamualaikum :)

harini sekadar nak kongsi cerita .  cerita ini tidak ada kena mengena yang masih hidup atau yang sudah meninggal dunia :)
by : Muhd Faizrin

Kisah ini menceritakan tentang dua insan yang sedang berjalan melintasi gurun sahara .. ketika dalam perjalanan itu mereka telah bertengkar . ekoran dari itu , Nash telah menampar pipi sahabat baiknya , Sydaa . sekaligus menyebabkan hati Sydaa terluka .. tapi tanpa berkata sepatah kata pun dia kemudian menulis di pasir  "HARI INI SAHABAT BAIKKU TELAH MENAMPAR WAJAHKU" ...

mereka berdua meneruskan perjalanan sampai terjumpa sebuah tempat berteduh di mana mereka memutuskan utk berehat dan mandi seketika .. tetapi Sydaa yang ditampar oleh Nash telah terjatuh di pasir yang jerlus dan mula tenggelam , tetapi Nash kawan baiknya telah menyelamatkannya .. setelah keadaan pulis seperti biasa , Sydaa telah mengukir kalimat di sebuah batu " HARI INI SAHABAT BAIKKU TELAH MENYELAMATKAN NYAWAKU "

Nash yang telah menampar sahabatnya  dan kemudian menolongnya , lalu bertanya "setelah aku menampar , kau menulis di pasir . dan sekarang kau menulis di batu , kenapa begitu Sydaa?

Sydaa menjawab dengan ketenangan di jiwanya . "ketika seseorang menyakiti kita , kita harus menuliskannya di pasir agar angin dapat memaafkan dengan meniupnya lenyap tanpa meninggalkan kesan ... tetapi saat orang  melakukan kebaikkan untuk kita , kita harus mengukir di batu , agar tidak ada satu angin yang sanggup menghapuskan ingatan indah itu" :)

konklusinya , belajar utk menulis kepedihanmu di pasir tanpa memendamkan sesuatu yang sukar dilupakan dan ukirlah kenangan mahupun kebaikkanmu di atas batu yang boleh di simpan :) . kita memerlukan seminit utk menemui seorang yang istimewa  , satu jam untuk kita mengenalinya , satu hari utk menghargai dan mengasihi , tetapiii kita memerlukan seumur hidup kitaa utk melupakanya :') hargailah sahabat kita selagi dia masih ada dan jangan pernah utk menyakitinya . yeah aku sayang smua insan yang bergelar sahabat utkku :) terima kasih sahabat .

7 comments:

 1. sahabat y baik seronok sebnarnya klaw berkawn tmbah agi law sekepala lagi best haha....

  ReplyDelete
 2. haha mestilah . janji boleh tahan perangai kita . haha

  ReplyDelete
 3. betul tu.. ena dulu mungkin seorang pedendam, but now semua rase itu memakan diri sendiri akhirnya... huuuu... sahabat umpama kita memegang belon, apabila di lepaskan, sukar untuk kita temuinya semula

  ReplyDelete
 4. pergh..syg sahabat je..xsyg cgu.baru igt nak bagi duit raye.. bg kat ding xian je la..

  ReplyDelete
 5. ainaa : sahabat amat penting dalam kehidupan kita . susah senang pasti bersama mereka :) . . . hargai mereka selagi mereka masih ada .
  cikgu azharul : haha . smua cikgu sy syg . tak ada beza . dan jasa dan pengorbanan seorang guru tidak dapat dibalas dgn wang ringgit . :) terima kasih cikgu :D nanti buat open house r . haha

  ReplyDelete
 6. open house? haha.. dlm perancangan. tgu surat jemputan..

  ReplyDelete
 7. hahaha . sy akan tunggu cikgu :P aaha

  ReplyDelete